Zoek je informatie over bij welke instanties je terecht kan als je online een probleem hebt?
Hieronder vind je een overzicht van de organisaties waar je terecht kan.
Contacteer de website waar je gehackt bent en volg hun procedure.
Bent u het slachtoffer van misleiding, bedrog, fraude, oplichting? Of werden uw rechten als consument of onderneming niet gerespecteerd?
Als je op internet op beelden van seksueel misbruik van kinderen vond, kan je dit aan Child Focus melden.
Als je als bedrijf of organisatie geconfronteerd wordt met een netwerk- of internetincident en dit wil melden of in alle vertrouwen advies wil vragen kan dit bij CERT.be, het Federale Cyber Emergency ResponsTeam.
Een online misdrijf kan je aangeven bij de politie in je lokale politiekantoor. De politiediensten staan in contact met Regionale en Federale Computer Crime Units (RCCU en FCCU) die belast zijn met het bestrijden van ICT-criminaliteit.
Heb je een verdachte mail of een verdacht bericht ontvangen? Stuur hem door naar verdacht@safeonweb.be en verwijder hem daarna. Als je een verdacht bericht op het werk ontvangt, moet je de procedures die daar gelden voor phishing opvolgen, bv. doorsturen naar de ICT-dienst. Wat is verdacht@safeonweb.be?
Als je vragen hebt over de bescherming van jouw gegevens of als je zelf persoonsgegevens wil verzamelen op verantwoorde wijze, contacteer dan de Gegevensbeschermingsautoriteit.
Bent u het slachtoffer van online beleggings- en kredietfraude?
Wil je meer weten over veilig internetten?
Betternet.be is een catalogus waarin Belgische organisaties allerlei hulpmiddelen, tools, video’s en sensibilisatiecampagnes aanbieden met het oog op opvoeding en preventie van jongeren en kinderen voor een beter internet.
Click Safe is een website van Child Focus over veilig internetten. De site bevat informatie over een veilig en verantwoord internetgebruik voor en door kinderen en jongeren.
Cybersimpel.be is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen Google en Test-Aankoop. Het promoot een veiliger internet en stimuleert consumenten om zich beter te wapenen tegen de risico’s van het wereldwijde web.
De Cyber Security Coalitie brengt belangrijke spelers uit de academische wereld, de overheid en de privésector in België samen om cybercriminaliteit te bestrijden.
DNS Belgium beheert de domeinnaamzones .be, .vlaanderen en .brussels en zorgt voor een veilige internetervaring op deze domeinnamen. www.dnsbelgium.be
De EDUbox Cybersecurity: digitale bescherming als goede gewoonte toont jongeren de risico’s en leert hen hoe je digitale tools juist en verantwoord gebruikt. De EDUbox is een initiatief van de VRT in samenwerking met onder meer het Centrum voor Cybersecurity België.
Elk jaar vinden gedurende de hele maand oktober in heel Europa honderden activiteiten plaats, waaronder conferenties, workshops, trainingen, webinars, presentaties en meer, om digitale veiligheid en cyberhygiëne te bevorderen.
Europol stelt een reeks bewustmakingstools (affiches, brochures en gidsen) ter beschikking bij de preventie van cybercrime.
Op deze website vind je informatie over online beleggings- en kredietfraude. Ontdek hier hun videocampagne om het grote publiek te sensibiliseren voor onlinefraude.
Heb je een vraag over privacy? Zit je in de problemen? Of wil je jouw privacy beter beschermen? Ontdek hier alle tips & tricks.
De "No More Ransom" portal is een initiatief van het Team High Tech Crime van de Nederlandse politie, Europol's European Cybercrime Centre en twee cybersecurity bedrijven - Kaspersky Lab en McAfee - met als doel slachtoffers van ransomware te helpen bij het herstellen van hun versleutelde bestanden zonder de criminelen te betalen.
Deze website maakt ouders wegwijs in de wereld van videogames. Je leest tips en tricks over verstandig en veilig gamegedrag en ontdekt hoe je (de privacy van) je kind online beschermt.
Deze website heeft als doel je te waarschuwen voor online oplichting en je te helpen om ze te vermijden. De gulden regel om niet misleid te worden: zorg ervoor dat je weet met wie je te doen hebt.
Tips om veilig online te bankieren. Een initiatief van de Belgische federatie van de financiële sector, Febelfin.
Weet je hoe je oplichting op het internet en sociale netwerken kunt herkennen? Weet je wat te doen in geval van een aanval en hoe alarm te slaan? Op de website spotdescam.be kan je je kennis testen, getuigenissen van influencers bekijken en tips & tricks vinden om de juiste reflexen te hebben.
Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) is het nationale centrum voor cyberveiligheid in België. Het CCB stelt tot doel het superviseren, het coördineren en het waken over de toepassing van de Belgische strategie betreffende cyberveiligheid. Door het optimaliseren van de informatie-uitwisseling zullen de bevolking, de bedrijven de overheid en de vitale sectoren zich gepast kunnen beschermen.